Gelukkig, weer een middel uit de markt. Nu de rest nog.

Waar ik alleen wel nieuwsgierig naar ben is of er mensen zijn die hier voorbij komen die dit middel ooit geslikt hebben, en of die last hebben gehad van de in het stuk genoemde bijwerkingen.

En zo ja, of zij hier iets mee hebben gedaan of het middel zijn door blijven slikken.

Groetjes,

Alkien.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

Actueel

10 November 2005

Geen registratie meer voor thioridazide (Melleril®)

Recent is de registratie van Melleril officieel doorgehaald. Thioridazide is een oud geneesmiddel en al zeer lang op de markt als Melleril voor de behandeling van schizofrenie en in een lage dosering als Mellerette voor de behandeling van angstneurose. Mellerette is reeds eerder van de markt verdwenen. De diagnostische criteria binnen de psychiatrie zijn in de loop der tijd veranderd en de plaats van Mellerette is langzaam maar zeker over genomen door andere middelen waaronder de SSRIs.

In hogere doseringen had thioridazide echter nog lang een plaats bij de behandeling van schizofrenie. De laatste jaren zijn er meer gegevens gekomen over de cardiovasculaire bijwerkingen van antipsychotica in het algemeen. Thioridazide bleek daarbij het meest uitgesproken effect te hebben op het QT interval en daarmee samenhangende risico van ritmestoornissen. Na eerst de indicatie in te perken tot gebruik na een ander antipsychoticum en alleen onder stricte ECG begeleiding, heeft de firma in januari aan de beroepsgroep laten weten dat de balans werkzaamheid/schadelijkheid niet meer voldoet aan de huidige eisen. Aangeraden werd om geen patiënten meer te starten op het middel en andere patiënten over te zetten naar andere middelen (zie nieuwsbericht van 25 januari 2005).

De gegevens zijn ook besproken in de Pharmacovigilance Working Party van de CHMP. De conclusie was dat de cardiovasculaire bijwerkingen ernstiger waren bij thioridazide dan bij andere antipsychotica. Nu er meer alternatieven zijn, is er geen plaats meer voor thioridazide.

Bron: Nieuwsbank.nl