Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op antipsychiatrie.startpagina.nl

Nederland schend EVRM in TBS zaak !!!

  • Hyperactief

    In de periode 1985 tot 2005 zijn er van de 88 zaken 5 Nederlanse TBS zaken behandeld, alle 5 zaken zijn gegrond verklaard, bedenk hierbij dat procedures tegen en van TBS gestelden minder dan 1 % van het totaal aantal zaken betreft. Ook en dat komt mij niet onbekend voor blijkt uit dit soort zaken weer dat de ene psychiater een advies geeft wat de ander verwerpt etc.:( Groetjes v Hyperactief

    Nieuws

    Nederland weer veroordeeld door het Europese hof

    Nederland weer eens veroordeeld door het Europees Hof ter bescherming van de rechten van de mens.

    De uitspraak is nogal een blamage voor de Nederlandse staat. Van belang is in deze het navolgende:

    1. Inleiding N is veroordeeld ter zake voor poging tot doodslag op 10 oktober 1994 door de rechtbank te Breda. Hem is opgelegd 1 jaar gevangenisstraf en een TBS. Hij was daarvoor onderzocht in het Pieter Baan centrum.

    Hij is in hoger beroep gegaan en heeft toen zelf een psycholoog gevonden. Deze psycholoog gespecialiseerd in transculturele problematiek, was (anders dan het PBC van mening) dat N niet gestoord was. In hoger beroep heeft het Hof te Arnhem desondanks de TBS weer bevolen.

    Hier tegen is N in cassatie gegaan. Het beroep in cassatie is verworpen bij arrest van de Hoge Raad van 1 oktober 1996.

    Meer dan 2.5 jaar later, in mei 1999 is hij overgebracht naar een TBS instelling, nl Veldzicht. Na het beroep in cassatie is hij eerst een tijd gebleven in het Huis van Bewaring. Toen in september 1998 de eerste verlenging van de TBS gevorderd werd bleef hij nog steeds in het Huis van Bewaring. De rechtbank Breda heeft toen de TBS verlengd voor de duur van 2 jaar.

    Op 9 september 2000 heeft de rechtbank Breda wederom een beslissing genomen over de verlenging en is de TBS wederom voor de duur 2 jaar verlengd. N is in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof te Arnhem. De zaak heeft gediend op 9 april 2001 en het Hof heeft bij beslissing van 23 april 2001 de beslissing van de rechtbank juist geacht en de TBS verlengd.

    Hiertegen, d.i.d. de beslissing van het Arnhem Hof van 23 april 2001, richt zich de huidige beslissing van het Europese Hof.

    2. Verloop van verdere tbs-behandeling sedert april 2001

    Na de beslissing van Hof te Arnhem moest in 2002 de TBS weer verlengd worden. N had recht op een onafhankelijk onderzoek. De toenmalige inrichting, waar N toen verbleef, n.L de Kijvelanden te Poortugaal, heeft een onafhankelijk onderzoek onmogelijk gemaakt en wel door de psychiater die daar kwam (in een normaal Nederlands) de toegang min of meer te ontzeggen. Het gevolg was dat er een rapport was van weliswaar wel een onafhankelijk psychiater, doch deze psychiater N niet gezien had en niet zelfstandig had onderzocht. Ondanks protesten van N heeft de rechtbank Breda toen wederom de TBS verlengd. In hoger beroep tegen deze beslissing bij het Hof te Arnhem heeft N verzocht om hem daadwerkelijk te laten onderzoeken door een onafhankelijk psychiater, zonodig die onafhankelijke psychiater die, ondanks hem niet gezien te hebben, een rapport over hem had uitgebracht, nu de tbs inrichting in feite aan die psychiater de toegang geweigerd had. Het Hof te Arnhem vond echter zo een daadwerkelijk onderzoek niet nodig en heeft toen wederom de beslissing van de rechtbank te Breda bekrachtigd. Hierover heeft N eveneens klacht ingediend bij het Europese Hof.

    Vervolgens is er door N zelf een psychiater ingeschakeld, dit nadat hij uiteindelijk iemand gevonden had die en bereid en in staat was de kosten voor een onafhankelijke psychiater te betalen.

    Deze psychiater, die N eind 2003 wel gesproken en gezien had, was van mening dat N geen enkel gevaar was en dat er geen reden was om hem nog langer te houden in TBS ? inrichting. N heeft vervolgens een ontslagverzoek ingediend bij de rechtbank. Hij heeft verzocht om een opheffing van het TBS. De rechtbank heeft nu echter gesteld dat er geen mogelijkheid was om n.a.v zo een verzoek een TBS op te heffen en heeft dat verzoek geweigerd. In hoger beroep heeft het Hof te Arnhem ook die beslissing bekrachtigd.

    Uiteindelijk in 2004 heeft de Officier van Justitie te Breda wederom een vordering tot het verlengen van het TBS gedaan. N heeft verwezen naar de eerder rapportage van de psychiater, die hij had ingeschakeld. Verder was er nu ook een psycholoog (een hoogleraar forensische psychologie) namens N ingeschakeld. Ook deze psycholoog oordeelde dat er nauwelijks een reden was om TBS te verlengen. Desondanks heeft rechtbank Breda de TBS van Nakch bij beslissing van 22 oktober 2004 wel verlengd.

    3. Klacht bij het Europees Hof, inleiding

    De beslissing van het Arnhemse Hof van 23 april 2001. N heeft bij het Europese Hof ter bescherming van de rechten van de mens een klacht ingediend tegen de beslissing van het Hof van 23 april 2001. Hij heeft erover geklaagd dat hij geen onafhankelijk onderzoek had gekregen en dat het verzoek om een onafhankelijk onderzoek was afgewezen.Verder heeft hij erover geklaagd dat het Arnhemse Hof van de zitting van 9 april bij dat Hof geen proces-verbaal heeft willen opmaken

    Voordat ik de klacht namelijk wilde indienen bij het Europese Hof namens N, wilde ik inzicht krijgen in hetgeen zich ter zitting van het Arnhemse Hof op 9 april 2003 precies had afgespeeld en wat er allemaal gezegd is. Dit laatste moet blijken uit een proces-verbaal. De rechter en de griffier zijn naar Nederlands recht verplicht om van elke zitting een proces-verbaal op te maken, zodat een ieder later precies weet wat zich ter zitting heeft afgespeeld en daardoor worden ook de uitspraken enigszins controleerbaar.

    Mitsdien heb ik het Arnhemse Hof verzocht om een proces-verbaal van de zitting van 9 april 2001 bij het Hof te Arnhem verkrijgen.

    Het Arnhemse Hof heeft bij brief van 11 juli 2001 mij meegedeeld dat er geen proces-verbaal is/wordt opgemaakt van zo een tbs-zitting en wel omdat er geen rechtsmiddel (di hoger beroep) tegen zo een beslissing mogelijk is en dat het Hof in feite meer dan voldoende te doen heeft en daarom dan ook geen processen-verbaal wenst op te maken. Processen-verbaal die om in de woorden van het Hof te spreken, bestemd zouden zijn voor het archief. Omdat het Hof dat niet doet, zou het Hof daarom een uitgebreidere beslissing maken.

    Over het niet opmaken van een proces-verbaal van een zitting en het niet iemand in de mogelijkheid stellen om een contra deskundige te benoemen of hem te heb ik namens cliënt geklaagd bij het Europese Hof, stellende dat hij geen eerlijke procedure en of een procedure, die voldoet aan de minimummaatstaven van het Europees Hof, gekregen heeft

    4. De ontvankelijkheidsbeslissing:

    Bij beslissing van 6 januari 2005, application nummer 5379/02(bijl 2) heeft het Europese Hof omtrent de ontvankelijkheid (kort samengevat) als volgt veroordeeld:

    1: het is primair aan de Nederlandse rechter om te beoordelen of in hoeverre er een contra deskundige benoemd moet worden. Nu het Hof te Arnhem al een rapport had van een (eerder opgemaakt) contra deskundige, hoefde het Hof te Arnhem niet opnieuw een contra deskundige te benoemen. Die klacht is dus niet ontvankelijk verklaard.

    2: met betrekking tot het niet-opmaken van een proces-verbaal heeft het Hof de klacht ontvankelijk verklaard.

    5. Procedure na de beslissing van 6 januari 2005

    Meer in het bijzonder is van belang dat de Staat der Nederlanden is blijven betogen heeft dat een proces-verbaal niet opgemaakt hoeft te worden. De Staat heeft niet kunnen verwijzen naar enig wetsartikel, doch heeft dit gewoon gesteld.

    N is blijven betogen dat waarom dat niet zo zou moeten hem een raadsel is. Immers uit alle volledige wet - teksten blijkt dat van de zittingen er een apart proces-verbaal moet worden opgemaakt, terwijl de Hoge Raad dat ook meermalen zo heeft beslist

    6. Uitspraak van het Europese Hof.

    Het Europese Hof heeft uiteindelijk heden uitspraak gedaan en heeft heden N gelijk gegeven en Nederland veroordeeld. Voor de uitgebreide tekst: zie hieronder.

    De uitspraak is in feite een afgang voor Nederland. Het komt erop neer dat het Europese Hof de klachten van cliënt op dit gebied gegrond heeft verklaard en de Nederlandse rechtspleging, zoals in elk geval in 2001 in de zaak van de heer N, op dit punt niet aan de maatstaven van het Europese Hof voldoet. En de rechtgang waar N door Nederland bij de verlenging van zijn tbs beneden de minimum- maatstaven van het Hof ter bescherming van de rechten van de mens is

    Dit is overigens dit niet de enige zaak die gaat over het punt bij het Europese Hof. Ook in een andere zaak is door mij een vrij identieke klacht over de tbs voorgelegd bij het Europese Hof, zodat ook daar een veroordeling van Nederland op zich laat wachten.

    7. Relevantie van de uitspraak

    De uitspraak is van belang want uit de uitspraak blijkt dat het gerechtshof te Arnhem in TBS -zaken in elk geval niet de wettelijke regeling heeft nageleefd, zulks ten nadele van de ter beschikking gestelde. Waar iedere verdachte en iedereen die voor moet komen in Nederland recht heeft op een proces ? verbaal van de zitting, was dit juist niet zo bij de ter beschikking gestelden die, in elk geval in deze zaak, in hoger beroep voorkwam bij het hof te Arnhem en protesteerde tegen de gegeven beslissing tot verlenging van de TBS. Het gevolg was verder dat tbs-gestelden na zo een zitting en uitspraak van het Arnhemse Hof zich in de toekomst moeilijker konden verdedigen bij een nieuwe vordering nu niet vastgelegd was hetgeen ter zitting besproken was en wat de psychiater van de inrichting precies gezegd had

    Het belang schuilt hem er verder in dat tevens blijkt dat dit de zoveelste keer is dat blijkt dat de rechtsbescherming van tbs-gestelden in Nederland volgens het Europees Hof beneden de minimum-maatstaven van het EVRM is en hun mensenrechten te Nederland geschonden worden.

    Het is opvallend dat In dit dat van de ongeveer 88 beslissingen van het EHRM, zoals te vinden via het zoeksysteem van het Europees Hof, genaamd HUDOC, in de periode van 1985 tot 2005 er 5 (Koendjbiharie, Erkalo, Rutten, Brand en Morsink ) van de 88 beslissingen gegeven, door een kamer van het Europees Hof, tegen Nederland gingen over de tbs, en deze alle vijf gegrond zijn verklaard. Dit is des te meer opvallend nu gesteld kan worden dat procedures tegen en van tbs-gestelden zeker aanzienlijk minder dan een procent van de totale hoeveelheid procedures te Nederland bedragen.

    M.a.w.: in tegenstelling tot wat politici dagelijks in de krant willen zetten is de rechtsbescherming van een tbs-gestelde volgens objectieve juridische normen eerder veel te klein is dan een beetje te groot.

    Verder is van belang dat dit, naar ik bang ben, niet de laatste uitspraak zal zijn die het EVRM zal doen in TBS ? zaken. Zie in dit verband het artikel in Sancties (zie publikaties) waaruit blijkt dat N ook, en terecht mijns inziens, twee andere klachten heeft ingediend over de laatste verlengingen van de TBS zoals tegen hem gewezen.

    Gerard Hamer Zie ook : http://cleerdin-hamer.nl/publicaties_index.htm

    De uitspraak is te vinden op de website van het europees hof, doorgaan naar judgments and decions, doorgaan naar search the case law en dan gebruiken als zoekterm Nakach.

  • Hyperactief

    Veel te weinig plaatsen voor tbs-patiënten

    Door een onzer redacteuren

    ROTTERDAM, 30 DEC. Tbs’ers moeten vijftien tot twintig maanden wachten voordat zij in een kliniek worden geplaatst. Ondanks diverse veroordelingen van de Europese rechter zijn er ook in 2010 nog te weinig tbs-plaatsen.

    Dat stelt advocaat R. Hörchner deze maand in het Nederlands Juristenblad.

    Gedetineerden die na hun gevangenisstraf een tbs-behandeling moeten ondergaan, wachten in de gevangenis als tbs-passant tot er een plaats vrijkomt in een kliniek. In 2004 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat een tbs-passantentermijn van zes maanden al te lang is.

    Hoewel Nederland de laatste jaren meer tbs-plaatsen heeft, kan de staat volgens Hörchner het grote aantal tbs-opleggingen niet bijbenen. Tussen eind 1999 en medio 2005 zijn er 51 tbs-plaatsen per jaar bijgekomen, terwijl het aantal veroordelingen tot tbs gemiddeld met 120 per jaar toenam.

    Hörchner voorspelt in 2010 een tekort van ongeveer 400 tbs-plaatsen. Volgens de advocaat, werkzaam bij ’t Regtshuis Advocaten te Breda, voorzien de huidige prognoses in 2.100 plaatsen, terwijl er 2.500 nodig zijn. Op dit moment telt Nederland 1.600 tbs-plaatsen.

    Dat tekort ontstaat volgens Hörchner door een te conservatieve inschatting van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie. Dit verwachtte een aantal jaar geleden een stabilisering van het aantal benodigde tbs-plaatsen. In werkelijkheid nam de behoefte aan plaatsen in klinieken fors toe.

    De jurist hekelt het feit dat een tbs-passant slechts circa 2.500 euro ontvangt voor een onterecht verblijf in de gevangenis van een jaar. Een gedetineerde die achteraf ten onrechte veroordeeld blijkt te zijn, krijgt hiervoor het tienvoudige.

    Justitie erkent dat er in 2010 „bij ongewijzigd beleid” een capaciteitstekort ontstaat. Volgens het ministerie voorziet de voorgenomen uitbreiding met 250 plaatsen „maar ten dele” in de behoefte. Drie maanden geleden stuurde minister Donner (Justitie, CDA) een brief beleid naar de Kamer waarin hij de problemen bij de tbs-plaatsen erkende.

    Op de kritiek van Hörchner op het WODC kon Justitie vanochtend niet inhoudelijk reageren. BRON: NRC Handelsblad.

  • Hyperactief

    Hier als aanvulling een stukje van vorige week, dat niet alleen het aantal TBSsers toeneemt, maar ook het aantal levenslang gestraften. In zowel de bovenste als de onderste gaat het om een TBSser al dan niet ex-TBSser

    Recordaantal veroordelingen levenslang

    RIJSWIJK - De maximale vrijheidsstraf, levenslang, is in 2005 negen keer door de rechter opgelegd. Dat gebeurde zeven keer door een rechtbank. Dat cijfer alleen al is een record. Twee veroordelingen zijn uitgesproken in hoger beroep, door een gerechtshof. In alle zaken gaat het om al dan niet meervoudige moord. Niet alle uitspraken zijn definitief, omdat er hoger beroep bij een gerechtshof of beroep in cassatie bij de Hoge Raad is ingesteld.

    In 2004 sprak de rechter, al dan niet in een strafzaak in hoger beroep, zes keer levenslang uit. Ook dat was toen een record.

    Levenslang is in Nederland ook daadwerkelijk levenslang, tenzij een verzoek tot gratie wordt gehonoreerd. Dat gebeurde voor het laatst in 1969.

    Hieronder volgt, in chronologische volgorde, een overzicht van de zaken waarin in 2005 de rechterlijke uitspraak levenslang luidde.

    - 11 MAART: De rechtbank in Arnhem veroordeelt F.B., tbs-patiënt in de Nijmeegse Pompekliniek, tot levenslang voor de moord op medepatiënt Henny Klein Overmeen. In december 2003 sloeg B. zijn slachtoffer bewusteloos met een schop, om hem vervolgens levend te begraven, op steenworp afstand van de kliniek.

    - 25 MAART: De rechtbank in Den Haag legt levenslang op aan Hagenaar M.H., wegens de dubbele roofmoord op een 72-jarige vrouw en haar 52-jarige zwakbegaafde zoon in hun woning aan de Haagse Retiefstraat, op 7 januari 2004. Beide slachtoffers werden gewurgd. H. en zijn mededader, die vijftien jaar kreeg, werden tevens schuldig bevonden aan seks met minderjarige meisjes en mensenhandel.

    - 12 APRIL: De rechtbank in Almelo spreekt het levenslang uit tegen Duitser R.B.. Hij schoot op 30 september 2004 de Enschedese politieman Jan Wind dood, toen deze hem in het centrum van Enschede wilde fouilleren. Een andere agent werd door een kogel van B. in het hoofd geraakt, maar overleefde dit.

    - 14 APRIL: De rechtbank in Den Bosch stuurt R.M. levenslang naar de cel wegens een fatale brandstichting in de Jan Hollanderstraat in Eindhoven. Op 8 augustus 2004 kwamen daarbij twee jongens van 8 en 14 jaar oud om het leven.

    - 7 JULI: De rechtbank in Groningen veroordeelt de Engelsman D.S. tot levenslang. De drugshandelaar wordt schuldig bevonden aan de koelbloedige liquidatie Van Gerard Meesters, op 28 november 2002. Meesters werd op de drempel van zijn woning in Groningen doodgeschoten. S. was in eigen land al tot levenslang veroordeeld wegens moord, maar was uit de gevangenis ontsnapt.

    - 14 JULI: Het gerechtshof in Den Bosch bekrachtigt het eerder door de rechtbank uitgesproken levenslang in de zaak tegen O.H.. Hij schoot op 12 juli 2003 in Sittard het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen dood, tijdens een transactie rond een tweedehands auto. De destijds 9-jarige kleindochter van de slachtoffers werd in het hoofd geschoten maar overleefde dit geweld.

    - 22 JULI: Het gerechtshof in Amsterdam komt, evenals de rechtbank in een eerder stadium, tot levenslang in de zaak tegen ex-Hells Angel L.H.. Hij vermoordde de twee kinderen (6 en 9 jaar oud) van zijn toenmalige vriendin Corina Bolhaar door messteken en verwurging op 4 maart 1984. Ook Corina werd toen gedood. Dat delict kwam volgens de rechters echter neer op doodslag en was reeds verjaard.

    - 26 JULI: In het meest besproken proces van het jaar legt de rechtbank in Amsterdam levenslang op aan Mohammed B., wegens de moord op cineast Theo van Gogh, op 2 november 2004. De veroordeling gold naast de moord ook het belemmeren van VVD-politica Hirsi Ali in haar werk en de poging tot moord op een aantal politiemensen en twee omstanders. Alle misdrijven werden gepleegd met terroristisch oogmerk, aldus de rechtbank.

    - 25 NOVEMBER: In de uiterst bizarre zaak tegen de voormalig tbs-patiënt R.K. legt de rechtbank in Almelo levenslang op. K. staat bekend als de ‘beul van Twente’. Op 28 juni 2003 stak hij een 50-jarige zwerver in een park in Enschede dood. Het slachtoffer werd gruwelijk verminkt. In de jaren 2000-2004 mutileert en doodt K. in de Twentse regio tientallen schapen, paarden en pony's. In de zomer van 2002 probeert hij drie willekeurige mensen te vermoorden. K. werd gedreven door woede en diepe seksuele frustratie. BRON: De Telegraaf.