De psychiatrie maar weer eens in opspraak, waarom verbaasd mij dit nu helemaal niets.

Als men dit soort dingen de bajes in krijgt waarom dan niet in de psychiatrie.

Wat zou er moeten gebeuren volgens de lezer alhier ???

Groet,

Alkien.

'Bijna helft psychiatrisch patiënten verslaafd'

Van onze verslaggevers Deedee Derksen, Michiel Haighton

UTRECHT - Op afdelingen van psychiatrische ziekenhuizen is 30 tot 50 procent van de patiënten verslaafd aan drugs en drank. Dit zeggen leidinggevenden van instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Op sommige afdelingen is zelfs 60 procent van de patiënten verslaafd.

?Patiënten worden soms door verslaafde medepatiënten afgeperst om geld af te staan?, zegt Jan van Schilt, coördinator van de Bavo-kliniek in Capelle aan den IJssel. ?Of ze worden onder druk gezet om voor dealer te spelen.? Dit gebeurt ook in andere instellingen, die ook steeds meer dealers op hun terrein signaleren. ?Om hun markt te vergroten richten dealers zich ook nadrukkelijk op patiënten die nog niet verslaafd zijn?, zegt Ineke de Bruin, directeur van de Haagse GGZ-instelling Parnassia. De instelling is vorig jaar een veiligheidsoffensief begonnen om de drugsoverlast te bestrijden. ?We jagen nu met de politie intensief op dealers?, zegt De Bruin . Ook worden sommige bezoekers gefouilleerd. ?Officieel mag het misschien niet, maar we doen het in het belang van onze patiënten.?

Om de onveiligheid te bestrijden worden ook urinetesten afgenomen, camera?s opgehangen, politieposten ingericht en hasjhonden ingezet. Het gebruik van drank en drugs speelt bij patiënten met gedragsstoornissen en licht verstandelijke gehandicapten met een psychiatrische ziekte.

De Bavo-kliniek in Capelle aan den IJssel heeft ook maatregelen genomen om de overlast te verminderen. Van Schilt: ?Het is dweilen met de kraan open. We hebben camera?s geïnstalleerd en geëxperimenteerd met een politiepost op het terrein. De drugs blijven binnenkomen.?

Op de GGZ-instelling Altrecht in Den Dolder wordt het terrein een paar keer per jaar schoongeveegd met hasjhonden. Het drugsgebruik is hoog onder patiënten van Altrecht, zegt Armand Höppener, voorzitter van de raad van bestuur. ?Bij bijna alle jongvolwassenen met een ernstige gedragsstoornis speelt verslaving wel een rol.?

De laatste tien jaar is het aantal verslaafden in de instellingen toegenomen, zegt Jos de Beer, directeur GGZ Nederland. ?Mijn conservatieve schatting is dat eenderde van de opgenomen patiënten een verslavingsprobleem heeft.?

BRON:De Volkskrant