Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op antipsychiatrie.startpagina.nl

Mediastukken TBS/ Debat !!!

  • Hyperactief

    Hieronder de online stukken van het TBS debat van afgelopen week wat de media erover schreef. Groetjes v Hyperactief

    Parlementair onderzoek naar incidenten van start

    Kamer buigt zich over tbs-missers

    door onze parlementaire redactie

    DEN HAAG - De misstanden bij de terbeschikkingstelling (tbs) van gevangenen moeten de komende twee weken door een speciale commissie van de Tweede Kamer worden blootgelegd.

    De commissie probeert vanaf vandaag duidelijkheid te krijgen hoe onder meer gewelddadige incidenten voorkomen kunnen worden, zoals de ontsnapping vorig jaar juni van Wilhelm S., die tijdens zijn vlucht een man vermoordde.

    Vandaag begint de Tweede Kamer met de openbare gesprekken van het parlementair onderzoek naar tbs. De gesprekken met allerlei deskundigen kunnen de komende twee weken rechtstreeks via de televisie gevolgd worden. Op de laatste dag van de gesprekken worden enkele bewindspersonen gehoord.

    In de afgelopen maanden werd het parlementair onderzoek, een idee van VVD en PvdA, voorbereid. Tot een onderzoek werd besloten na de gewelddadige incidenten met enkele ontsnapte tbs'ers vorig jaar. In de commissie zitten naast voorzitter Visser van de VVD ook de Kamerleden Joldersma (CDA), Albayrak (PvdA), Van Velzen (SP) en Vos (GroenLinks).

    De Kamer vindt dat het huidige systeem van tbs tekortschiet. De ontsnapping vorig jaar juni van Wilhelm S. was hiervan het tragische dieptepunt. In totaal ontsnapten in 2005 zo'n zeventig tbs'ers tijdens hun verlof.

    In mei wil de onderzoekscommissie haar conclusies en aanbevelingen klaar hebben, zodat de Kamer nog voor de zomer hierover kan debatteren. Vandaag wordt hoogleraar forensische psychiatrie Van Marle als eerste gehoord. Vervolgens wordt bijzonder hoogleraar penitentiair recht en tevens vice-president bij het hof van Arnhem Vegter ondervraagd. De officier van justitie in Groningen Wolters, psychiater Van Soeren en zijn collega Van Zeist moeten nog voor de commissie verschijnen. Evenals het hoofd behandeling van de tbs-kliniek de Rooyse Wissel en het hoofd van de long-stayafdeling van de tbs-kliniek Veldzicht. BRON: De Telegraaf Maandag 13-03-2006.

    'Gek van crimineel onderscheiden bij straf'

    DEN HAAG - Bij strafoplegging moet beter onderscheid worden gemaakt tussen de echt slechte mensen en mensen met een psychische stoornis. Onder de huidige mensen die in klinieken voor terbeschikkingstelling (tbs) zitten, bevinden zich te veel misdadigers. Behandelaars kunnen daar niet zoveel mee.

    Omdat er vaak geen verbetering komt bij deze mensen en ze gevaarlijk blijven, hapert de doorstroming binnen de tbs-klinieken. Dat hielden enkele deskundigen maandag in de Tweede Kamer de tijdelijke commissie onderzoek tbs-stelsel voor tijdens de eerste openbare gesprekken. Prof. dr. H. van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie, pleitte voor een waterkering tussen ‘mad en bad’. Dat gebeurt in zijn ogen nu te weinig.

    Voor onbehandelbare mensen moeten andere oplossingen komen. Nu al bestaat in de tbs-klinieken behandeling of (dwang)verpleging. Op deze laatste afdeling komen moeilijke en agressieve personen terecht die geen behandeling ondergaan maar wel vast moeten blijven. Ongeveer tweehonderd tbs'ers zitten op een longstay-afdeling, omdat zij altijd een gevaar blijven. Volgens Van Marle zouden echter ook deze mensen eens de maatschappij weer in kunnen via begeleid wonen en als gecontroleerd wordt of zij hun medicijnen innemen.

    Volgens Van Marle zou het ministerie van Justitie zich voortaan alleen met de veiligheid en de opsluiting van mensen moeten bezighouden. De behandeling zou echter onder Volksgezondheid moeten vallen. Nu de verantwoordelijkheid voor tbs bij justitie ligt, gaat de aandacht vooral uit naar de veiligheid. Op de lange termijn is dat niet goed voor de maatschappij, aldus de deskundigen.

    Niet toerekeningsvatbaar

    Tbs wordt in de regel opgelegd als een delict is gepleegd waarbij de stoornis zich op dat moment voordeed, waardoor de dader verminderd of helemaal niet toerekeningsvatbaar was. Bovendien moet de stoornis de oorzaak zijn van het delict. Voor deskundigen is dat echter moeilijk te bepalen, zei Van Marle.

    Vanaf eind jaren tachtig is het aantal mensen met tbs fors gestegen en is de aard van de tbs-populatie gevaarlijker geworden. Het zijn mensen die zware en agressieve delicten hebben gepleegd, vaak met een zedencomponent erin. Op dit moment hebben ongeveer 1400 tot 1500 mensen tbs.

    Capaciteit

    De tbs-capaciteit knelt. Elk jaar krijgen ongeveer 160 tot tweehonderd daders een tbs-maatregel opgelegd, al dan niet naast een celstraf. De uitstroom is per jaar ongeveer zestig, zodat er jaarlijks een overschot van ongeveer 120 tbs'ers bij komt, zei Van Marle. Van de tbs'ers die uitstromen, vervalt tussen de 10 tot 20 procent weer in herhaling. Dat percentage is al jaren redelijk constant. Recidive is nooit helemaal uit te sluiten, ook al weten psychiaters steeds meer. ?Ik verkoop waarschijnlijkheid, geen zekerheid.? BRON: De Telegraaf Maandag 13-03-2006.

    Tbs-officier wil langere tbs met voorwaarden

    DEN HAAG - Tbs met voorwaarden zou veel langer moeten kunnen gelden dan de huidige drie jaar, bij sommige mensen zelfs levenslang. Dat betoogde de Groningse officier van justitie mr. M. Wolters maandag voor de tijdelijke commissie van de Tweede Kamer die het tbs-stelsel onderzoekt.

    Wie tbs met voorwaarden opgelegd heeft gekregen, wordt niet in een gesloten tbs-kliniek opgenomen maar moet zich bijvoorbeeld wel laten behandelen in een gewoon psychiatrisch ziekenhuis. Een andere voorwaarde kan zijn dat hij naar huis mag als hij de voorgeschreven medicijnen tot zich neemt. Bij overtreding van de voorwaarden volgen sancties. De rechter kan tbs met voorwaarden nu maximaal voor drie jaar opleggen.

    Recidive

    Tbs-officier Wolters loopt in de praktijk echter aan tegen het feit dat sommige tbs'ers na die periode terugkeren in samenleving, terwijl ze daar volgens hem nog niet aan toe zijn. ?Ik houd soms m'n hart vast?, zei Wolters, die daarmee doelde op ex-tbs'ers die toch weer in de fout gaan door een ernstig misdrijf te plegen.

    Het komt de veiligheid in de maatschappij volgens hem ten goede als de termijn van tbs met voorwaarden wordt verlengd. Zo kan iemand, desnoods levenslang, ertoe worden gedwongen om medicijnen tegen psychoses te nemen, waardoor de kans op herhaling fors afneemt.

    Wachttijden

    Ook de Groningse psychiater F. van Soeren stelde dat tbs met voorwaarden niet goed functioneert, onder meer door de wachttijden bij de behandelcentra. Voordat de rechter tbs met voorwaarden oplegt, zou er volgens hem al een eerste intakegesprek in een forensisch psychiatrische kliniek moeten plaatsvinden.

    Van Soeren wees er ook op dat tbs'ers soms heel moeilijk te behandelen zijn. Hij komt patiënten tegen die na zes of twaalf jaar behandeling niet zijn veranderd. De psychiater stelde daarom voor om binnen een jaar te kijken of iemand behandeld kan worden of dat een ander traject effectiever is, zodat er een plaats vrijkomt voor tbs'ers die wel te behandelen zijn. Er zijn momenteel te weinig tbs-plaatsen om alle tbs-gestelden te behandelen. BRON: De Telegraaf Maandag 13-03-2006.

    Opvanghuis tussen tbs en ggz bepleit

    DEN HAAG - De overheid zou een soort tussenhuis in het leven moeten roepen voor tbs-gestelden die niet meer behandeld worden in de tbs-kliniek maar te gevaarlijk zijn voor een reguliere behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daarin kunnen onbehandelbare tbs'ers zitten, die al vele jaren op een longstay-afdeling zitten maar ook psychotici. Die zijn vaak wel te behandelen met medicijnen.

    Dat betoogde R. de Bruine, hoofd van een longstay-afdeling van de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug, maandag voor de tijdelijke commissie van de Tweede Kamer die het tbs-stelsel onderzoekt. Hij kreeg bijval van dr. M. Abbenhuis, hoofd behandeling in de Rooyse Wissel in Venray. Ze vinden de overstap tussen tbs en ggz nu te groot. Een betere uitstroom van bepaalde tbs'ers zou plaats vrijmaken voor andere, wel te behandelen tbs'ers.

    Op de longstay verblijven tbs'ers die nog altijd gevaarlijk zijn, maar niet of nauwelijks meer zijn te behandelen en daardoor niet meer kunnen terugkeren in de samenleving. De Bruine denkt dat zeker niet alle longstayers daarvoor in aanmerking komen maar vooral oude longstayers, die al wat meer rust hebben gekregen. Het bepleite woonhuis is minder beveiligd dan de gesloten tbs-kliniek, maar heeft personeel dat ?het kunstje? van tbs kent.

    Het aantal onbehandelbare tbs'ers neemt toe. Minister Donner (Justitie) kondigde vorig jaar aan het aantal longstay-plaatsen uit te breiden van zestig naar tweehonderd in 2007. Tot nu toe kan een tbs'er pas na zes jaar therapie op een longstay-afdeling worden geplaatst. Wat de minister betreft, kunnen behandelaars dit advies ook eerder uitbrengen. BRON: De Telegraaf Maandag 13-03-2006.

    'Verlofbeleid tbs'ers politiek spel'

    DEN HAAG - Niet de minister van Justitie, maar onafhankelijke behandelaars zouden moeten bepalen of een tbs'er verlof kan krijgen. Dat zei dr. M. Abbenhuis, hoofd behandeling van de particuliere tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maandag in de Tweede Kamer voor de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt.

    Het verlofbeleid wordt volgens haar een ?politiek spel? van de minister en moet daarom worden losgekoppeld van de ministeriële verantwoordelijkheid. Abbenhuis uitte ook kritiek op de aanscherping van het verlofbeleid naar aanleiding van enkele gewelddadige incidenten met ontsnapte tbs'ers vorig jaar. ?Daar zijn we niet blij mee in de kliniek?, zei ze.

    Het is volgens Abbenhuis goed dat de behandelaars nu nog zorgvuldiger naar de verzoeken voor verlof kijken, maar in sommige gevallen werkt dat juist contraproductief. Soms duurt het erg lang (zes maanden tot een jaar) voordat een verzoek wordt ingewilligd, waardoor een tbs'er onnodig lang niet naar buiten kan om erachter te komen hoe hij met de toegenomen vrijheid omgaat.

    ?Door aanvragen steeds af te wijzen, maak je een hogedrukketeltje. Dat kan ertoe leiden dat patiënten die dan eindelijk buiten komen, de benen nemen?, zei Abbenhuis. Ze benadrukte dat het overgrote deel van de verloven goed gaat. Slechts een kleine groep veroorzaakt incidenten, waar de anderen onder lijden.

    Als het met tbs'ers tijdens de behandeling de goede kant opgaat, mogen ze geleidelijk aan op verlof. Dat gebeurt eerst onder begeleiding. Een tbs'er gaat dan bijvoorbeeld boodschappen doen of met de trein. Als het verantwoord lijkt, mag een tbs'er onbegeleid op verlof, bijvoorbeeld om te werken.

    Daarna volgt het zogeheten transmurale verlof. Een tbs'er verblijft dan buiten de kliniek, maar staat nog wel onder controle en behandeling van de kliniek. Uiteindelijk kan de tbs'er proefverlof krijgen. De reclassering is dan betrokken bij de begeleiding. Als dat goed gaat en een rechter vervolgens oordeelt dat het risico op herhaling van een misdrijf aanvaardbaar klein is, stopt de tbs. BRON: De Telegraaf Maandag 13-03-2006.

  • Hyperactief

    ‘Alle tbs’ers opnemen’

    In de Tweede Kamer begon vandaag een parlementair onderzoek naar tbs. Een van de problemen is volgens deskundigen dat tbs’ers zonder behandeling te lang vrij rond lopen.

    Door onze redacteuren Egbert Kalse en Jos Verlaan

    Den Haag, 13 maart. Waar publieke onruist heerst, moet publiek onderzocht worden, zei het Tweede Kamerlid en voorzitter van deTijdelijke Commissie Onderzoek TBS, de VVD'er Arno Visser vrijdag aan de vooravond van het parlementaire onderzoek naar het tbs-beleid in Nederland. Publieke onrust over dat tbs-beleid was er de afgelopen jaren na een aantal geruchtmakende ontsnappingen van tbs'ers tijdens hun verlof.

    Aanleiding voor het parlementaire onderzoek was de ontsnapping van de tbs’er die zich vorig jaar juni aan verlof wist te onttreken en vervolgens een 73-jairge Amsterdammer van het leven beroofde. Hij werd korte tijd later bij toeval aangehouden.

    Maar op de eerste dag van de verhoren stond niet zozeer het tbs-verlof ter discussie, alswel he tgebrekkige functioneren van de reuguliere psychiatrische instellingen. Het openbaar ministerie moet psychiatrische klinieken kunnen dwingen delinquenten op te nemen die tot voorwaardelijke tbs zijn veroordeeld, zo zei vanochtend de Groningse tbs-officier van justitie M. Wolters bij de start van de verhoren van de tijdelijke commissie.

    Voorwaardelijke tbs wordt vaak opgelegd. De bedoeling is dat deze veroordeelden psychiatrische behandeling krijgen. Het komt in de praktijk te vaak voor dat dergelijke delinquenten na het uitzitten van hun celstraf vrij rondlopen zonder enige vorm van behandeling, aldus Wolters. Hij zei dat de samenleving hierdoor te grote risico’s loopt.

    Wolters was een van de vier deskundigen die vanmorgen als eersten verschenen voor de Tijdelijke Commissie Onderzoek. De commissie zal de komende twee weken deskundigen en mensen uit de tbs-praktijk en de psychiatrie horen om een beeld te krijgen van het systeem van de terbeschikkingstelling.

    Een van de problemen bij tbs is dat mensen die ertoe zijn veroordeeld geen behandeling krijgen. Officier van justitie Wolters noemde een recent voorbeeld uit zijn eigen praktijk van een delinquent die tot drie jaar cel was veroordeeld met aansluitend tbs ‘met voorwaarden’. „Hij kwam in januari vrij. zonder enige vervolgbehandeling.”

    Dat is volgens Wolters geen uitzondering. „Het openbaar ministerie zou een aanwijzingsbevoegdheid richting klinieken moeten krijgen.” De officier wil ook meer juridische mogelijkheden om voormalige tbs-patiënten na ontslag te dwingen behandeling te ondergaan, zoals gedwongen medicatie.

    De wet biedt nu de mogelijkheid zulke maatregelen voor maximaal drie jaar op te leggen. Die termijn blijkt vaak te kort. Voor een bepaalde categorie voormalige tbs’ers moet die mogelijkheid zelfs levenslang kunnen worden opgelegd, aldus Wolters.

    Uit de onderzoeksvragen die de commissie vrijdag presenteerde blijkt dat het huidige stelsel toch ook kritisch wordt bekeken.

    Daarbij wordt niet alleen het huidige tbs-beleid onder de loep genomen, zo bleek vanochtend tijdens de eerste verhoren, maar ook het functioneren van de reguliere psychiatrie. Volgens H. van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Erasmus Universiteit, heeft de reguliere psychiatrie behandeling van patiënten met een criminele achtergrond in de jaren tachtig afgestoten. Gesloten afdelingen verdwenen en de deskundigheid voor dergelijke behandelingen is nagenoeg verdwenen. De doorstroming van delinquenten vanuit de gevangenis stagneert daardoor.

    Volgens Van Marle moet er in het tbs-stelsel een ‘waterkering’ komen tussen tussen ‘mad en bad’, veroordeelde patiënten die wel en niet meer te behandelen zijn. De dure ‘bedden’ voor behandeling kunnen dan worden benut voor mensen die ook werkelijk behandelbaar zijn.

    Vanaf eind jaren tachtig is het aantal mensen met tbs fors gestegen en is de gemiddelde tbs’er gevaarlijker. Op dit moment hebben 1.400 mensen tbs met dwangverpleging. Het aantal tbs’ers stijgt jaarlijks met ongeveer 120 patiënten. „Dat is een kliniek extra per jaar”, aldus Van Marle.

    Hoofddoel van het parlementaire onderzoek is antwoord te vinden op de vraag hoe het huidige tbs-systeem werkt en hoe dit verbeterd kan worden. Daarbij wordt vooral gekeken naar de momenten waarop beslist wordt of iemand tbs moet krijgen, wat de zwakke schakels zijn in de aansluiting van het strafrecht en de wet BOPZ (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen) en de effectiviteit van de tbs-behandeling.

    Van Marle temperde de verwachtingen over de resultaten van onderzoek naar recidivisme na de tbs-behandeling. „Ik verkoop waarschijnlijkheid, geen zekerheid.” Dat was juist de verdediging van Donner na de ontsnapping van Wilhelm S.

    In het veld zijn deskundigen minder te spreken over de politieke spoedmaatregelen na de geruchtmakende ontsnappingen van tbs'ers op verlof, zo bleek 's middags tijdens de verhoren. Volgens het hoofd van de Forensisch Psychiatrische Instelling de Rooyse Wissel, dr. M. Abbenhuis, hebben de daarop volgende maatregelen om het verlofbeleid voor tbs’ers aan te scherpen, juist contra-productief gewerkt. Door het afwijzen van verlofanvragen, ook voor tbs’ers die niets met die ontsnappingen te maken hebben gehad, is er een ‘hogedruksfeer’ in inrichtingen ontstaan. „Met het risico dat patienten die uiteindelijk wel verlof krijgen, de benen nemen als ze eenmaal buiten zijn. (..) Het stokt nu aan de achterdeur. Dat is de reden waarom de doorstroming zo stagneert.” BRON: NRC Handelsblad Woensdag 15-03-2006.

    Incidenten aanleiding onderzoek

    De Tweede Kamer begon het onderzoek vorig jaar september naar aanleiding van enkele gewelddadige incidenten met tbs’ers die waren ontsnapt.

    Terbeschikkingstelling (tbs) moet de samenleving beschermen tegen psychisch zieke mensen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en bij wie de kans op herhaling groot is. Het tbs-stelsel schiet daarin volgens een meerderheid van de Kamer tekort.

    De onderzoekscommissie heeft de komende twee weken zes dagen uitgetrokken voor de openbare gesprekken. De commissie spreekt met hoogleraren, een reclasseringsmedewerker, een advocaat, een jurist van het Pieter Baan Centrum en enkele (oud-)directeuren van klinieken.

    In de tweede week ligt de nadruk op de risico’s van recidive bij verlof of ontslag, de slachtoffers, de ervaringen in het buitenland en de betrokken bewindslieden. In mei wil de commissie haar conclusies en aanbevelingen klaar hebben. Het eerste deel van het onderzoek vond in beslotenheid plaats. BRON: NRC Handelsblad Maandag 13 maart 2006

  • Hyperactief

    'Tbs-stelsel moet op de schop'

    Korvinus: Systeem is in de kern fout en onrechtvaardig

    DEN HAAG – Het systeem voor terbeschikkingstelling (tbs) is in de kern fout en onrechtvaardig. Het leidt tot willekeur en de maatregel kan door verlenging veel langer worden dan het delict eigenlijk verdient. Ook is het stelsel uit zijn krachten gegroeid en neemt de maatschappelijke acceptatie ervan af. Bovendien is de tbs-behandeling vaak niet effectief.

    Die kritiek leverde advocaat mr. C. Korvinus gisteren voor de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt. Ook psychiatrisch deskundigen, rechters en de reclassering pleiten voor aanpassingen van het stelsel. Ze vinden dat er te weinig mogelijkheden zijn om criminelen met een stoornis effectief te laten behandelen of na afloop te begeleiden.

    Deskundigen wijzen ook op de angst van verdachten voor tbs, waardoor ze steeds vaker weigeren aan een psychiatrisch onderzoek mee te werken. Zo hopen ze geen tbs opgelegd te krijgen. “Mensen hebben liever de volle mep aan straf, maar wetend wanneer die eindigt. Tbs is een avontuur waarvan je niet weet waar dat stopt”, zei mr.dr. J. van Mulbregt, hoofd juristen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht, het psychiatrisch observatiecentrum van het ministerie van Justitie.

    Een psychiatrisch onderzoek moet uitmaken of een stoornis heeft geleid tot het misdrijf. Was iemand niet of verminderd toerekeningsvatbaar tijdens zijn daad, dan kan de verdachte tbs krijgen. Overigens maken deskundigen nu vaker toch een rapport op, ook al werkt de verdachte niet mee. De rechter kan tbs ook opleggen als er geen rapport is, maar dat gebeurt niet zo vaak.

    Jaarlijks worden volgens dr. P. van Panhuis van de forensisch psychiatrische dienst Den Bosch ongeveer 6000 psychiatrische rapporten van verdachten opgemaakt. De tbs-maatregel wordt ongeveer tweehonderd keer per jaar opgelegd. De rechter volgt meestal het advies van deskundigen, ook bij besluiten over de verlenging van tbs, zei de Amsterdamse rechter J. van der Vaart. Verlenging gebeurt om de één tot twee jaar en kan oneindig voortduren.

    Advocaat Korvinus stelt dat de relatie tussen de stoornis en het delict, die deskundigen vaststellen, vooral een kwestie van “de dikke duim” is. Hij wil een ander systeem, waarbij mensen met een duidelijke stoornis en bijvoorbeeld beperkte verstandelijke vermogens in het zorgcircuit komen en een goede behandeling krijgen. Nu zitten er te veel mensen bij wie de behandeling niet aanslaat, die gedemotiveerd raken en nooit meer vrijkomen.

    Korvinus meent dat het tbs-systeem daardoor zijn eigen ‘longstayers’ creëert. Deze mensen zijn uitbehandeld maar blijven opgesloten, omdat ze te gevaarlijk zouden zijn voor terugkeer in de maatschappij. De advocaat vindt het verkeerd dat tbs steeds meer een alternatief wordt voor levenslange celstraf. In Nederland zijn circa dertig levenslanggestraften, terwijl het aantal plaatsen voor longstayers wordt uitgebreid van zestig tot ruim 200. (ANP) BRON: Spits Donderdag 16-03-2006.

  • Hyperactief

    Tbs moet op de schop

    door Jaco van Lambalgen

    Het tbs-stelsel rammelt aan alle kanten. Zoveel is wel duidelijk na de eerste week van openbare gesprekken die de tbs-onderzoekscommissie van de Tweede Kamer heeft gevoerd. Maar er is hoop: alle betrokkenen hebben ideeën over de wijze waarop het systeem kan worden verbeterd.

    DEN HAAG - De rechters, psychiaters, officieren van justitie en hoogleraren die deze week langskwamen hebben de Kamerleden een hele serie suggesties aan de hand gedaan. ,,Het tbs-systeem is gebaseerd op 19e-eeuwse principes, die niet meer functioneren in de 21e eeuw'', zo omschreef Peter van Panhuis, psychiater van de Forensische Psychiatische Dienst uit Den Bosch.

    Grens

    Zo vinden vrijwel alle deskundigen dat psychotisch zieken apart behandeld moeten worden. ,,Nu is de grens tussen ‘mad and bad’ in de klinieken aan het vervagen'', betoogde hoogleraar Hjalmer van Marle, voormalig directeur van de justitiële onderzoekskliniek Pieter Baan Centrum en de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag.

    Het gaat dan om geesteszieken, meestal mensen met waandenkbeelden, die veel baat hebben bij medicijnen. ,,Zij kunnen in een oude afdeling Mannen Onrust'', verklaarde Van Panhuis, doelend op de oude psychiatrische klinieken, waar mensen op het terrein de nodige vrijheid hadden. Die klinieken moeten wel goed beveiligd worden. De psychoten vormen nu ongeveer veertig procent van de tbs-patiënten en als zij apart behandeld worden, zou er in de overvolle tbs-klinieken aardig wat ruimte vrijkomen.

    Ook mensen bij wie het recidive-gevaar heel klein is, zoals ouders die onder invloed van een depressie hun kinderen hebben vermoord, hoeven niet in een zwaar beveiligde tbs-inrichting. ,,Die mensen gaan echt niet weg uit de kliniek'', aldus prof. Corine de Ruiter.

    Dwang

    Om te voorkomen dat mensen tbs krijgen, zouden artsen en psychiaters mensen die op straat in een psychose belanden onder dwang medicijnen moeten mogen geven. Dat staat de wet nu niet toe. ,,We hebben het idee dat iemand onder dwang medicijnen geven het ergste is dat je hem kunt aandoen'', zei psychiater Annette van Zeist uit Eindhoven. Alle psychiatrisch deskundigen die zich over dit onderwerp hebben uitgesproken, vinden het hoog tijd dat die wet veranderd wordt.

    Als iemand na jaren van behandeling uit een tbs-kliniek komt, kan hij maximaal drie jaar nog in de gaten gehouden worden. Daarna is het - wettelijk - niet meer mogelijk te volgen of iemand zijn medicijnen inneemt of van de drugs afblijft. Die termijn is te kort, vinden de deskundigen. ,,Doortrapte seksueel delinquenten moet je wel tien of vijftien jaar in de gaten houden'', aldus Van Marle.

    Verder willen de psychiaters en psychologen van de tbs-klinieken die de commissie deze week gehoord heeft eensgezind zelf bepalen wanneer een tbs'er op verlof mag. Nu moeten alle verlofaanvragen langs het ministerie van Justitie, dat er soms maanden over doet om ze goed te keuren. Als er tijdens een verlof iets misgaat, zoals de afgelopen jaren een paar keer is gebeurd, moet de minister van Justitie in de Kamer uitleggen wat er is misgegaan. De behandelaars willen liever een onafhankelijke Verlofcommissie.

    Of de Kamercommissie alle aanbevelingen overneemt, moet nog blijken. Zij heeft nog een week van verhoren voor de boeg. Dan worden onder anderen voormalig minister van justitie Korthals en diens opvolger Donner aan de tand gevoeld over de vraag waarom eerdere plannen om het tbs-stelsel aan te passen niet zijn uitgevoerd.

    BRON : Nederlands Dagblad zaterdag 18 maart 2006

  • Hyperactief

    ’Effect tbs–maatregel nooit onderzocht’

    DEN HAAG (ANP) – Het effect van de terbeschikkingstelling (tbs) is nooit onderzocht. En dat terwijl de maatregel om delinquenten met een geestelijke stoornis te behandelen al sinds 1928 bestaat. Ook is er nog steeds geen trend te bespeuren in de sector om het resultaat wel goed te gaan onderzoeken.

    Dat zei prof. dr. C. de Ruiter, bijzonder hoogleraar forensische psychologie, vrijdag in de Tweede Kamer tegen de parlementaire commissie die het tbs–stelsel onderzoekt. Ook prof. dr. J. Swinkels, bijzonder hoogleraar richtlijnontwikkeling in de geestelijke gezondheidszorg, erkende dat een toets nooit heeft plaatsgevonden. Hij ziet echter wel dat de cultuur om de effectiviteit te meten, verandert. Dat gaat volgens hem langzaam, zeker in de psychiatrie.

    De Ruiter meent dat het effect van tbs niet is af te lezen aan het recidivecijfer, dat volgens Justitie ongeveer 20 procent is. Ze vindt dat dit percentage een vertekend beeld geeft en de recidive eigenlijk hoger is. Dat komt volgens haar omdat er flink wat tbs’ers zijn meegeteld die een stoornis hebben die niet leidt tot herhaling, zoals mensen die hun kinderen hebben vermoord. Ook zijn tbs’ers die nooit meer vrijkomen, zoals zogeheten longstayers, in de cijfers meegenomen.

    De Ruiter meent bovendien dat mensen die hun kind hebben vermoord, niet in de tbs met dwangverpleging terecht moeten komen. „Deze mensen hebben wel een stoornis en moeten behandeld worden, maar een gesloten setting is niet nodig. Het delict was sterk situatiegebonden". Volgens haar moet je de dure behandelplaatsen reserveren voor mensen bij wie de kans op herhaling groot is.

    De behandelbaarheid van daders is volgens De Ruiter moeilijk te bepalen. Toch vindt zij dat altijd behandeling ingezet moet worden, zelfs bij psychopaten, desnoods tijdelijk of op experimentele basis. Het onderscheid tussen „bad en mad“ dat sommige deskundigen maken, is volgens haar niet terecht. „Zelfs bij de gewetenloze personen is sprake van een neurobiologische stoornis”.

    Verder pleitten de deskundigen voor een langere termijn om patiëntendossiers te bewaren. Dat is nu tot vijf jaar na ontslag uit een psychiatrisch ziekenhuis waar zij gedwongen waren opgenomen. Geesteszieke patiënten kunnen zo hun geschiedenis verdoezelen. Ook moeten behandelaars steeds opnieuw beginnen. Swinkels pleitte zelfs voor een onbeperkte bewaarplicht in zware gevallen.

    De Ruiter bepleitte een aparte opleiding voor mensen in de forensische psychiatrie. Zij moeten specifieke kennis, vaardigheden en een attitude hebben om met het gedrag van gestoorde criminelen om te gaan. Nu vinden ze dat „on the job" uit en dat is niet goed voor de behandeling. De Ruiter en Swinkels vinden ook dat de kennis in de tbs–keten beter uitgewisseld moet worden. BRON: ANP 17-03-2006

  • Hyperactief

    Tbs-test voorspelt misdrijf

    van onze redactie binnenland

    DEN HAAG - De afgelopen vijf jaar hadden dertien misdrijven door ontsnapte tbs'ers kunnen worden voorkomen, als volgens een nieuwe methode getoetst was of zij wel op verlof konden. Negen van de dertien misdrijven waren zeer ernstig. Daaronder waren de ontvoering van een meisje in Eibergen en de moord op een bejaarde man in Amsterdam.Dat zei onderzoeker Martin Hildebrand van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie gisteren tegen de parlementaire commissie die zich buigt over het tbs-stelsel. Hij heeft onderzocht of je kunt voorspellen wat de kans is dat tbs'ers tijdens hun verlof zullen ontsnappen en of zij opnieuw de fout ingaan.

    ,,De voorspellende kracht van het nieuwe instrument is ontzettend hoog'', aldus Hildebrand. Om het risico op een terugval te bepalen, ging hij onder meer na of tbs'ers in het jaar voorafgaand aan hun verlof meewerkten aan hun behandeling en drugs of alcohol gebruikten. Dan blijkt dat dertien van de twintig mensen die tijdens verlof ontsnapten en een hoog terugvalrisico hadden, goed de fout ingingen.

    De commissie is nog niet overtuigd dat het nieuwe systeem van risicotaxatie ingevoerd moet worden. Uit de cijfers blijkt ook dat 346 tbs'ers volgens deze nieuwe methode de afgelopen vijf jaar niet op verlof hadden gemogen, hoewel dat achteraf bezien probleemloos is verlopen. Hildebrand zei dat het risico dat iemand er tijdens een begeleid of onbegeleid verlof vandoor gaat, als percentage ‘verwaarloosbaar klein’ is. ,,Maar dat zijn er wel zeven per maand,'' tekende hij daarbij aan. Gemiddeld één keer in de drie maanden pleegt een ontsnapte tbs'er een misdrijf.

    Na de gewelddadige incidenten van de afgelopen jaren is het Ministerie van Justitie strenger geworden bij het toekennen van verlof aan tbs'ers. ,,Tot een aantal jaren geleden werd elke machtiging toegekend. Dat is niet meer zo, er worden nu machtigingen afgewezen als er een reëel risico is op gevaar'', zei M. Kavelaars tegen de commissie. Zij is het hoofd van de afdeling individuele tbs-zaken van het Ministerie van Justitie dat alle verzoeken om verlof goedkeurt.

    Door die voorzichtige opstelling staan er bij de projecten voor begeleid wonen tientallen plaatsen leeg voor tbs'ers, verklaarde J. van Zuthem, hoofd van de instelling begeleid wonen in Flevoland. In begeleid wonen projecten kunnen tbs'ers met enige hulp terugkeren in de maatschappij. Essentieel is dat zij weer terug kunnen keren naar de tbs-kliniek als het misgaat, benadrukte Van Zuthem. Alle behandelaars noemen een zorgvuldig opgebouwde verlofregeling de enige manier om tbs'ers te laten wennen aan de samenleving.

    Van Zuthem hekelde de ‘hysterie’ in de Tweede Kamer, waar eerder dit jaar op hoge poten opheldering werd gevraagd aan justitieminister Donner toen bleek dat tbs'ers in woonwijken wonen. ,,Allemaal drukte om niets,'' zei hij. ,,Dat doen we al sinds de jaren negentig. Terughoudendheid van de kant van de Kamer zou ons een lief ding waard zijn.'' BRON: Nederlands Dagblad 21-03-2006

    Gedrag tbs’ers beter te voorspellen

    DEN HAAG (ANP) – Het gedrag van tbs–gestelden tijdens verlof is goed te voorspellen als vooraf allerlei persoonlijke kenmerken van de patiënt beter worden bekeken. Als de klinieken een nieuwe risicotaxatie toepassen, zullen veel minder tbs’ers zich onttrekken aan een verlof en/of een nieuw delict plegen. Mogelijk had hiermee twee derde van de recidives zoals die de laatste jaren na een onttrekking voorkwamen, kunnen worden voorkomen.

    Dat concludeert het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) in een onderzoek dat projectleider dr. mr. M. Hildebrand maandag presenteerde voor de parlementaire commissie die het tbs–stelsel onderzoekt. De nieuwe taxatie zorgt ervoor dat risicovolle tbs’ers beter worden herkend en dan niet met verlof mogen. „Dat betekent niet dat zij nooit verlof krijgen, maar later. De kliniek kan eerst gericht aan de slag met de uitkomst", aldus Hildebrand.

    De verlofregeling voor tbs–gestelden ligt onder vuur omdat de afgelopen jaren tbs’ers een zwaar misdrijf begingen. Uit het EFP–onderzoek over 2000 tot eind 2005 blijkt dat 59 tbs–gestelden, onder wie vier vrouwen, in totaal 62 nieuwe delicten pleegden.

    Een derde van de delicten (22) gebeurde nadat de tbs’er zich aan een verlof had onttrokken en drie na ontvluchting uit een kliniek. De meeste delicten werden echter gepleegd tijdens het geoorloofde verlof of binnen de instelling. Driekwart van de recidives gaat gepaard met geweld en een kwart betrof een seksueel delict. Bovendien zijn dat het merendeels ernstige misdrijven. Voor zover bekend ging het in 36 van 58 gevallen om misdrijven waarop een celstraf van meer dan acht jaar staat.

    Het is de eerste keer dat de ongeoorloofde afwezigheid en recidives in kaart zijn gebracht. Minister Donner (Justitie) gaf opdracht voor de studie. In de onderzochte periode waren er 488 onttrekkingen door 230 patiënten, onder wie 21 vrouwen. Op jaarlijks 50.000 verlofbewegingen gaat het relatief om weinig gevallen. Concreet zijn er zeven onttrekkingen per maand, waarvan de meeste gebeuren tijdens onbegeleid verlof. De meeste betrokkenen komen binnen twee dagen terug in de instelling.

    Veel minder tbs’ers namen de benen vanaf het terrein of de instelling: 53 mannen en tien vrouwen zorgden voor 91 ontvluchtingen. Bij de meesten (90 procent) was de vlucht binnen een week weer beëindigd.

    Overigens worden de laatste jaren al vaker machtigingen voor tbs–verloven afgewezen dan voorheen. De afdeling Individuele Tbs–Zaken (ITZ) van het ministerie van Justitie doet dat, omdat het gevaar te groot wordt geacht. Tot een paar jaar geleden werden vrijwel alle verlofmachtigingen die de klinieken voor hun patiënten indienden, nog toegewezen. Dat zei drs. M. Kavelaars, hoofd ITZ van Justitie en hoofd behandeling van De Kijvelanden in Poortugaal.

    In 2005 werden volgens haar ongeveer duizend verlofaanvragen voor tbs’ers ingediend. Op dit moment hebben zevenhonderd tbs’ers een vorm van verlofregeling, bijna de helft van alle tbs–gestelden.

    De deskundigen pleitten maandag opnieuw voor een wettelijke mogelijkheid om uitbehandelde tbs’ers langer in de gaten te kunnen houden, indien nodig levenslang. Nu kan de overheid dat maximaal drie jaar doen. Sommigen kunnen de vrijheid na tbs niet aan, zei H. Cuperus van de forensisch psychiatrische kliniek Het Dok in Rotterdam. Zij hebben volgens haar een stok achter de deur nodig, wat kan betekenen dat iemand zich onder dwang moet laten behandelen.

    Verder kaatsten deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) de kritiek die uit de tbs–sector maandag terug. Volgens hen gaat de behandeling en nazorg met grote groepen tbs’ers goed maar kan dat beter als de ggz meer middelen en capaciteit zou krijgen. De focus ligt naar hun smaak te veel op de dingen die fout gaan, waardoor alle tbs’ers gecriminaliseerd raken. BRON: Reformatorisch Dagblad 21-03-2006

    Tbs'ers pleegden afgelopen jaren 62 delicten

    ANP

    DEN HAAG - De afgelopen vijf jaar hebben 59 tbs'ers in totaal 62 nieuwe delicten gepleegd. Eenderde van deze delicten (22) gebeurde nadat de tbs'er zich aan een verlof had onttrokken en drie na ontvluchting uit een kliniek. De meeste delicten werden gepleegd tijdens het verlof of binnen een behandelinstelling. Driekwart van de recidives gaat gepaard met geweld.

    Dat blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) dat dr. mr. M. Hildebrand maandag presenteerde voor de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt. Het is de eerste keer dat de ongeoorloofde afwezigheid en recidives in kaart zijn gebracht. Minister Donner (Justitie) gaf opdracht voor de studie over de periode 2000 tot en met 2005.

    Uit de cijfers blijkt verder dat áls de tbs'ers opnieuw de fout in gaan, dit merendeels ernstige misdrijven zijn. Voor zover bekend ging het in 36 van 58 gevallen om misdrijven waarop een celstraf van meer dan acht jaar staat.

    De onderzoekers concluderen dat met een nieuw te ontwikkelen risicotaxatie veel recidives kunnen worden voorkomen. Volgens Hildebrand zijn onttrekkingen, ontvluchtingen en recidives namelijk goed te voorspellen als allerlei factoren worden gewogen. Het gaat om kenmerken zoals de houding van patiënten ten opzichte van de behandeling, hun vaardigheden in een stressvolle situatie en gebruik van drank en drugs. Nu worden taxaties voor verlof op een net iets andere manier gemaakt.

    Als de afgelopen vijf jaar zo'n nieuwe risicotaxatie was toegepast, hadden volgens Hildebrand dertien van de twintig misdrijven die plaatsvonden na een onttrekking kunnen worden voorkomen. Hildebrand kon die berekening echter alleen maken voor de onttrekkingen, omdat er bij een onvluchting of een delict binnen de muren geen sprake is geweest van een besluit en taxatie over verlof. De commissie stelde veel vraagtekens bij de gegevens uit het onderzoek.

    In de onderzochte periode waren er 488 onttrekkingen door 230 patiënten, onder wie 21 vrouwen. Gemiddeld onttrokken deze vrouwen zich per persoon vier keer aan een verlof en mannen twee keer. De meeste onttrekkingen zijn tijdens het onbegeleid verlof. Op jaarlijks 50.000 verlofbewegingen gaat het procentueel om weinig onttrekkingen. Toch zijn het zeven per maand. De meesten komen binnen twee dagen alsnog terug in de instelling.

    Er waren veel minder tbs'ers die de benen namen vanaf het terrein of de instelling: 53 mannen en tien vrouwen zorgden voor 91 ontvluchtingen. Bij de meesten (90 procent) was de vlucht binnen een week weer beëindigd. BRON: De Volkskrant 21-03-2006

    Tbs-onderzoek / ’Geef meer dwangbehandelingen’

    Van onze redactie politiek

    „Als je mensen gedwongen mag behandelen, heb je die hoge hekken niet zo nodig. Maar als dat niet mag, zou ik er nog maar wat bij bestellen.”

    Psychiater Van Veldhuizen (directeur zorgontwikkeling bij de Geestelijke Gezondheidszorg Noord-Holland-Noord en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) verwoordde het dilemma gisteren bondig. Voor hem is de keuze simpel: meer mogelijkheden voor dwangbehandeling.

    Voor de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt wees Van Veldhuizen op gunstige ervaringen met een proef in New York. De oogst: veel minder wetsovertreders die opnieuw een (ernstig) delict plegen, afnemend drugsgebruik en 80 procent van de patiënten heeft na een behandeling na een jaar of drie, vier, het gevoel dat ze (weer) greep op hun eigen leven krijgen.

    Een domper op het enthousiasme is wel dat van definitieve invoering nog geen sprake is. De proef wordt slechts verlengd. Reden: veel patiënten ervaren de maatregel als een te zware inbreuk op hun persoonlijke vrijheid. Maar, gaf Van Veldhuizen zíjn credo tegenover de commissie: „Mensen hebben recht op dwangbehandeling.”

    Veel aandacht ging uit naar het ’voorland’ van de tbs: de (gewelddadige) jeugdcriminaliteit. Per jaar krijgen 200 volwassenen tbs opgelegd, de jeugdvariant wordt aan ongeveer 250 jongeren per jaar opgelegd. Zij zorgen ervoor dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen in de tbs belanden steeds lager wordt.

    Bovendien plegen jongeren die uit de jeugd-tbs komen veel vaker opnieuw een delict dan hun volwassen collega’s. Is bij die groep de recidive zo’n 20 procent, bij de jeugd is dat 68. Het is een percentage waarvan de onderzoekscommissie behoorlijk geschrokken is. Maar volgens de deskundigen zijn samenleving en politiek nog niet genoeg doordrongen van de urgentie.

    In de groei van de geweldscriminaliteit onder jongeren speelt het drugs- en alcoholgebruik een steeds zwaardere rol. Dat, en ’klassieke’ omstandigheden als een slechte gezinssituatie, schooluitval en verkeerde vrienden vormen een mix die de deur naar een criminele loopbaan wijd open zet.

    Voor allochtone jongeren in de achterstandswijken in de grote steden komt daar volgens psychiater Bartels nog een sterk criminaliserende factor bij: het gevoel te worden gediscrimineerd en afgewezen.

    Uit het relaas van woordvoerster Noorda van een buurtcomité in Venlo bleek dat de terugkeer van tbs’ers in de samenleving nog niet altijd even soepel verloopt. De bewoners kregen er lucht van dat een tbs-kliniek in hun kinderrijke buurt een woonhuis had gekocht, bestemd voor vier tbs’ers in de laatste fase van hun behandeling. De kliniek had daarover veel opener moeten zijn, zei Noorda. BRON: Trouw 23-03-2006

    Voor meer artikelen over het tbs-onderzoek kijk op: www.trouw.nl/tbs

  • Just me Thea

    heeft.

  • Just me Thea

    Hoi Hyperactief

    Wilde wat posten maar denk niet dat het erg verstandig was geweest, dus wilde het weer weg halen, maar er ging toch iets verkeerd.

    Dit maakt me zo boos. Ook wat dossiers bewaren betreft, zij willen je dossiers bewaren, en je mag ze zelf met moeite zien en dan verdoezelen ze nog de rest van je dossiers.

    Wilde ze laten vernietigen, als ik ze gelezen had, krijg ik een miezerig mapje te lezen terwijl er 3 dossiers zijn.

    En wat betreft die behandelaars, ze vragen toch steeds weer je verhaal te vertellen dus wat voor nut heeft het dan, om ze te bewaren, en na elke behandeling krijg je toch steeds weer een andere sticker op geplakt. Wie is er hier nu gestoord. En als je het niet bent is het logisch dat je het wel wordt.

    En het is ook geen hoopvol vooruizicht voor je zoon.

    Bah stomme wereld waar we in leven.

    Just me Thea

  • Hyperactief

    Hoi Hyperactief

    Wilde wat posten maar denk niet dat het erg verstandig was geweest, dus wilde het weer weg halen, maar er ging toch iets verkeerd. Aldus: Just me.

    Hoi Just me, ik zag het maar er staat alleen nog heeft.;)

    Dit maakt me zo boos. Ook wat dossiers bewaren betreft, zij willen je dossiers bewaren, en je mag ze zelf met moeite zien en dan verdoezelen ze nog de rest van je dossiers. Aldus: Just me.

    Precies, een heel gevaarlijke ontwikkeling, ook de pro justitia rapportage voor TBS daar klopt weinig van.

    Wilde ze laten vernietigen, als ik ze gelezen had, krijg ik een miezerig mapje te lezen terwijl er 3 dossiers zijn. Aldus: Just me.

    Bij wat voor instantie als ik vragen mag ???

    En wat betreft die behandelaars, ze vragen toch steeds weer je verhaal te vertellen dus wat voor nut heeft het dan, om ze te bewaren, en na elke behandeling krijg je toch steeds weer een andere sticker op geplakt. Wie is er hier nu gestoord. En als je het niet bent is het logisch dat je het wel wordt. Aldus: Just me.

    Ja er klopt helemaal geen hout van, ik heb net een stuk geschreven o.a. ook namens slachtoffers (was me gevraagd) die morgen de TBS commissie een petitie aanbieden, ik heb daarin de psychiatrische kant belicht.

    En het is ook geen hoopvol vooruizicht voor je zoon.

    Bah stomme wereld waar we in leven. Aldus: Just me.

    Nee maar ik geef niet op hoor, ga net zolang door tot er echt recht gezegevierd heb, de psychiater die hem naar de kl.o.ten geschreven heb zal zijn eigen eerdaags moeten verantwoorden, doet die dat niet dan sleep ik hem voor het medisch tuchtcollege….. De wereld is niet stom, maar de mensen die hun macht misbruiken…. Groetjes v Hyperactief

  • Just me Thea

    Hoi Hyperactief

    Bij wat voor instantie als ik vragen mag ???

    Die psychische die hele grote, van uw zorg is onze vraag, of was het nu uw vraag is onze zorg. :(

    Just me Thea