bericht elders gevonden:
Geplaatst op woensdag 10 september 2008 05:40 , laatste wijziging woensdag 10 september 2008 09:20
Geweld is ‘normaal’ bij werk in de zorg
van onze redactie binnenland
DEN HAAG - Verpleegkundigen en verzorgenden in de gehandicaptenzorg en de psychiatrie worden in hun werk even vaak met geweld geconfronteerd als ambulancepersoneel. In veruit de meeste gevallen zijn de daders patiënten. Dat blijkt uit een rapport van TNO onder de titel Het grote gevaar van de zorg.
In 2007 rapporteerde ruim de helft van het ambulancepersoneel (56 procent) dat het leed onder geweld en agressie. In de gehandicaptenzorg bleek eenzelfde percentage tijdens het werk tien keer of vaker te maken te hebben gehad met agressie.
In de geestelijke gezondheidszorg meldt bijna veertig procent van het verplegend personeel een keer lichamelijk belaagd of bedreigd te zijn. Een op de tien staat maandelijks of wekelijks bloot aan lichamelijke agressie.
Medewerkers worden bespuugd, geschopt, geslagen, vastgegrepen, met voorwerpen bekogeld, gebeten, gekrabd, geduwd, gestoken of gestompt. Personeel meldt zich doorgaans niet ziek na een geweldsincident. Wel kan het leiden tot minder goed functioneren, melden de onderzoekers. Veel medewerkers in de zorg hebben trainingen gevolgd voor het omgaan met geweld. Daarnaast moet een meldingssysteem worden ingevoerd, raadt TNO aan. Er moeten alarmsystemen komen en een agressiedraaiboek.
Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is geweld en agressie een algemeen probleem. Daar ontbreekt doorgaans een plan van aanpak voor de verpleegkundigen of verzorgenden. Het bestrijden van agressie en geweld staat volgens TNO in het algemeen niet bovenaan de prioriteitenlijst.
Maar omdat het ,,erg zichtbaar is, vervelend voor werknemers en mede bepalend voor de aantrekkelijkheid van het beroep'', verdient het probleem extra aandacht, meent TNO. Het rapport is opgesteld in opdracht van zorgberoepsvereniging V&VN.
Download:
Lees hier het hele TNO-rapport
(klik de link aan in de onderstaande link)
http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=121060