Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op antipsychiatrie.startpagina.nl

Huisvesting GGZ en RIBW's totaal ongeschikt.

  • s.fruid

    Hierbij een oproep om problemen met de huisvesting in GGZ instellingen, RIBW's en van woningbouwverenigingen te melden.

    Waarom bouwen die stomme architecten geen betere kwaliteit woningen, die beter aansluit bij onze wensen?

    Veel woonafdelingen en woningen zijn totaal ongeschikt:

    1. Veel te gehorig. Je hoort de muziek, geschreeuw, getik of bonken van andere medepatienten en dat dag en nacht.

    2. 's zomers is het vreselijk warm en benauwd op veel afdelingen. De kantoortjes hebben wel airco maar de woonafdelingen niet.

    3. Veel te weinig ruimte om elkaar te ontwijken op afdelingen en in groepswoningen.

    4. Sommige gebouwen zijn erg naargeestig en te vergelijken met een gevangenis.

    5. Veel ramen in woonslaapkamers zijn te hoog en te klein zodat je je opgesloten voelt en niet naar buiten kan kijken.

    6. Soms worden er uitgeleefde oude panden omgetoverd tot psychiatrische woonvorm. Echter zo'n gebouw is totaal onoverzichtelijk en sociaal onveilig voor het huisvesten van een steeds zwaarder wordende doelgroep. Voor nieuwe beschermde woonvormen zou er alleennog maar nieuwbouw toegestaan mogen worden.

    7. Architecten hebben geen enkele ervaring en kennis met de wensen van psychiatrische patienten. Ze zouden meer prikkelarme woonafdelinghen en woningen moeten bouwen voor onze doelgroep met beter kwaliteit geluidsisolatie en warmte isolatie. Ook is het stom om geld te besparen op deuren ramen , dunne gipsen wanden en kozijnen en voor goedkope slechte kwaliteit te kiezen. Clienten springen niet altijd even zachtzinnig om en alleen al een deur hard dichtgooien veroorzaakt dan vele tienduizenden euros schade.

    8. Door de gehorigheid kan je letterlijk verstaan wat er in de kamer naast jou wordt besproken met de client. Er heerst dus een TOTAAL GEBREK AAN PRIVACY.

  • Hyperactief A-P

    Dit kom je ook in de maatschappij tegen s.fruid, veel woningen in buurten waar ex-psychatrische patiënten gehuisvest zijn, liggen onder vuur omdat teveel woningen en/ of personen met probleemgedrag uiteindelijk de hele buurt kunnen ondermijnen. Ik heb op diverse plaatsen in het land een verharding bij woningcorporaties zien ontstaan. Met verharding bedoel ik, dat er bij aanhoudende overlast sneller tot actie overgegaan wordt. Ook in gewone overlastzaken wordt sneller een ontruimingsprocedure gestart. Is een ontruiming eenmaal rechtsgeldig, dan is er vaak geen weg meer terug, en zijn de betrokken mensen die op straat gezet worden over het algemeen uitgesloten voor de sociale woonsector.

    Vroeger was men bij overlast blij een gezin of persoon kwijt te zijn. Tegenwoordig wordt er met woonverleden niet meer zoveel onder de pet gehouden, omdat men in is gaan zien dat men het uiteindelijk weer zelf terug krijgt. In Amsterdam zijn er wijken, waar de overlastgever de eerste maal bezoek van een corporatiemedewerker krijgt met een waarschuwing. De tweede keer bij negeren een aanzegging, en vervolgens wordt afhankelijk van de dossieropbouw een ontruimingsprocedure ingezet. Is die eenmaal toegewezen, dan wordt het verdomde moeilijk om geschikte woonruimte te vinden. Wat mij in psychiatrische instellingen opgevallen is, dat er nooit op de realiteit van het zelfstandig wonen gehamerd wordt.

    Heel veel mensen denken onterecht dat ze tot tien uur s'avonds herrie mogen maken, terwijl huurcontracten daarover duidelijk zijn. Je mag anderen geen overlast veroorzaken, en bent ook verantwoordelijk voor de mensen die bij jou over de vloer komen. In psychiatrische instellingen wordt dat vaak mensen niet geleerd. Met als gevolg dat ze zelfstandig wonende in de problemen kunnen komen. Het is gewoon een kwestie van fatsoensnormen, rekening houden met elkaar, ongeacht hoe een kamer of gebouw in elkaar steekt, heb je daar gewoon rekening mee te houden. In de praktijk zijn er weinig rechters die overlastgevers gelijk geven, die trekken bij een procedure vrijwel altijd aan het korste eind, zeker als iemand al een geschiedenis op dat gebied heeft. Dus de aard van de huisvesting is bijzaak, daar heb je gewoon rekening mee te houden. Groetjes v Hyperactief A-P.